Toggle mobilmeny

Fartein Horgar

Født: 01.02.1955
Bosted: STJØRDAL, Trøndelag

Tema

Fartein Horgar har et entimes program der han med utgangspunkt i sine romaner, kåserer om vår kolonitid – en tid som Jens Stoltenberg fra talerstolen hevdet ikke eksisterte, og som Erna Solberg i nyttårstalen 2017 kalte for "Seilskutetiden". Programmet er tilpasset biblioteker, litterære og historiske foreninger, videregående skole, Den kulturelle spaserstokken, Den kulturelle skolesekken, og Senioruniversitetet – men kan tilpasses enhver med interesse for vår relativt nære historie. Researcharbeidet startet med seilas i Jomfruøyenes arkipel, i 2008, og er siden blitt svært omfattende. Også dette er det blitt foredrag av, vel egnet for folkehøgskoler, skriveakademier og andre forfatterstudier. Forfatteren har tidligere skrevet romanen "Jokerman", om en noe forsoffen poets jakt på sin omskiftelige helt, Bob Dylan. Dessuten utgitt "Bob Dylan Leksikon". Med utgangspunkt i disse foredrar også om Bob Dylans forfatterskap.

Bokutgivelser

Om forfatteren

Fartein Horgar arbeider for tiden med en fembinds romanserie om norsk-dansk kolonihistorie i Karibia (nå US Virgin Islands). I norsk historieformidling er vår virksomhet som kolonimakt underkommunisert og bortforklart.

Paradisets elendige skildrer pionertiden (1672-1700) på St. Thomas, og viser det kulturelle klimaet som gjorde slaveri mulig. Handling og tid er sett gjennom en norsk gutts øyne. Bortsett fra ham er de fleste av romanens personer og begivenheter autentiske.

I slaktemåneden omhandler det dramatiske slaveopprøret på St. Jan (John), i 1733, da en gruppe slavegjorte forsøkte å overta øya, og danne egen koloni. Nå er perspektivet hos en slavejente.

I Frihetens kjøtere møter vi to sterke kvinner på en plantasje på St.

Croix, underlagt et undertrykkende samfunnsystem. I siste halvdel av 1700-tallet blomstrer sukkerøkonomien, velstanden er overveldende. Nå vokser det også frem en gruppe frie fargete. Boka viser hvordan disse utfordrer makthierarkiet.

Benjamins reise dekker det siste tiåret frem mot 1848, og oppstanden som gjorde slutt på slaveriet i Dansk Vestindia. Den rømte slaven Benjamin får et omflakkende liv som sjømann, skipslege, slavehandler og trubadur. I det ytre, en reise gjennom turbulente tider, og hans indre reise: En reise til erkjennelse.

Bøkene utkommer også i Danmark.

Lenker

www.facebook.com
www.kunstenaareise.blogspot.no/
www.aschehoug.no/
www.westindianquintet.com/