Toggle mobilmeny

Forfatteren besøker gjerne

Tar gjerne oppdrag og turneer i skoleverket. Fagforeninger, politiske organisasjoner og partier..

Tema

Eget forfatterskap. Sakprosa og sakprosapolitikk. Radka Toneff. Feminisme, skjønnhetstyranni. Kvinner i norsk musikkliv.

Bokutgivelser

Om forfatteren

Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet en rekke bøker om kvinner i kulturlivet, kjønnsroller og feminisme. Blant dem er bøkene ”Piker, vin og sang” og ”Født feminist. Hele Norge baker ikke.”
I 2016 skrev Marta Breen boka ”60 damer på én time. Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt” i samarbeid med serieskaper Jenny Jordahl. Boka byr på korte møter med kvinnelige pionerer i norsk historie. Breen og Jordahl har tidligere samarbeidet om boka ”F-ordet. 155 grunner til å være feminist” (Manifest, 2015), som ble tildelt Kulturdepartementets fagbokpris for ungdom. Og i mars 2017 kommer de med sin egen quizbok: ”Hva vet du om damer”.
Breen driver en godt besøkt blogg som tar opp feministiske spørsmål med et humoristisk blikk, og hun holder ofte foredrag om tematikken. Hun er også leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Litterære produksjoner

OM MUSER OG MENN
Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Og hvor lenge skal vi kvinner egentlig finne oss i å være den andre? spør Marta Breen.
I sin nye bok, ”Om muser og menn”, tar hun for seg historien om kvinner i nordisk kulturliv og offentlighet. Dette er fortellingen om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om kulturmenn av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.

F-ORDET
Et foredrag om feminisme og kjønnsroller anno 2017.
Marta Breen har skrevet flere bøker om kjønnsroller, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Med humor og bilder viser hun fram en rekke eksempler på hvordan medier og populærkultur ofte framstiller kvinner og menn på stereotypt vis. Hun snakker om ”det mannlige blikket” og om hvordan du selv kan yte motstand mot det kommersielle presset.

60 DAMER PÅ EN TIME
Norsk kvinnehistorie for deg som har det travelt
Kvinner er ingen ny oppfinnelse. Det kan bare virke sånn i blant. Menn dominerer i historiebøkene, og åtte av ti biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn.

HVA VET DU OM DAMER? QUIZKVELD MED MARTA BREEN
Hvor mange ganger vant Grete Waitz New York Marathon? Hva er tittelen på Vigdis Hjorths siste roman? Og hvem sa «Jeg elsker champagne, og den bør være tørr og gratis!»?
Arranger en feministisk quizkveld, da vel! Marta spør, dere svarer.

SAKPROSA- OG ESSAYKURS
Hva er egentlig sakprosa? Marta Breen har skrevet sju sakprosabøker og er leder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Hun gir studentene en innføring i sakprosabegrepet og tar for seg viktige forfattere og trender i denne sjangeren. I time to holder hun et kurs i essayskriving. Hvordan kommer man i gang? Hva kan et essay handle om? Hun viser mange eksempler på gode måter å åpne og avslutte et essay.